PERSUITNODIGING

Gemeente Rotterdam en de ANWB zamelen samen fietsen in voor Rotterdamse kinderen in armoede

Rotterdam doet mee met het ANWB Kinderfietsenplan! De gemeente roept samen met de ANWB Rotterdammers op om hun gebruikte fietsen in te leveren. Deze fietsen worden opgeknapt en verstrekt aan Rotterdamse kinderen tussen 10 en 18 jaar die in armoede leven en geen fiets hebben. Op woensdag 17 mei start de gezamenlijke inzamelactie op het Schouwburgplein. Leontien van Moorsel geeft het startsein voor deze actie door samen met de ANWB en de gemeente Rotterdam de eerste ingezamelde en opgeknapte fietsen in ontvangst te nemen.

Programma 17 mei
10.00 uur: Aankomst genodigden en pers
10.15 uur: Welkom en kort vraaggesprek met Elly van Kooten, directeur Publieke Gezondheid (gemeente Rotterdam), Araya Sumter (ANWB Betrokken) en Leontien van Moorsel.
10.45 uur: De eerste ingezamelde en opgeknapte fietsen worden overhandigd door leerlingen van Rotterdamse scholen.

Pers is van harte uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn.

Over het ANWB Kinderfietsenplan
Via het ANWB Kinderfietsenplan worden fietsen in heel Nederland ingezameld, opgeknapt en verspreid onder kinderen tussen de 10 en 18 jaar die onder de armoedegrens leven. De inzamelactie is voor de gemeente een pilot, na de actie wordt geëvalueerd of een structurele fietsregeling in Rotterdam mogelijk is.

Inzamelpunten door heel Rotterdam
Van 17 tot en met 20 mei staat de Pop-up Kinderfietsenwinkel van de ANWB op het Schouwburgplein. Vrijwilligers knappen ter plekke de ingeleverde fietsen op. Daarnaast zijn er nog 14 andere inzamelpunten verspreid over de stad. Daar kunnen Rotterdammers tot en met 14 juni hun oude fietsen inleveren.

Rotterdamse fietsen voor Rotterdamse kinderen
In Rotterdam leeft 1 op 4 kinderen in armoede. Een fiets is een luxe die sommige Rotterdamse ouders zich niet kunnen veroorloven. Dat is jammer, want fietsen vergroot de wereld van kinderen. Bovendien is het gezond en duurzaam. De gemeente Rotterdam wil fietsgebruik stimuleren, een eerste stap hierbij is zorgen dat meer Rotterdammers over een fiets beschikken.

Rotterdams beleid
Rotterdam heeft de ambitie de fietsstad bij uitstek te worden. Een derde van de Rotterdammers merkt inmiddels dat fietsers hier steeds meer voorrang krijgen. Sinds 2016 nemen we als gemeente veel maatregelen om de stad voor fietsers steeds aantrekkelijker te maken. Dit beleid zetten we de komende jaren onverminderd voort en dat kunnen we niet zonder hulp van en in samenwerking met vele Rotterdamse fietspartners en die daarbuiten. Een overzicht van de genomen maatregelen en de fietsverbeteringen die binnenkort op stapel staan, vindt u op www.rotterdamfietst2016.nl