PERSUITNODIGING

Dag tegen de armoede in Rotterdam

Donderdag 17 oktober is de internationale dag tegen armoede. Het Rotterdamse college investeert met de armoedeaanpak 'Uit de knoop' in het verzachten van de gevolgen van een leven in armoede en het doorbreken van de vicieuze cirkel van armoede. De samenwerking met ervaringsdeskundigen en partners in de stad is hiervoor noodzakelijk. In Rotterdam zijn al veel mensen en organisaties actief op gebieds- en wijkniveau om mensen te ondersteunen die in armoede leven.
Wethouder Michiel Grauss (armoedebestrijding, schuldenaanpak en informele zorg) gaat op de dag tegen de armoede langs bij een aantal van deze initiatieven op verschillende locaties in de stad.
 


Donderdag 17 oktober Dag tegen de armoede

9.00-10.15 uur: lancering toolbox ’Geld enzo’
Huis van de Wijk, Charlois, Clemensstraat 111
Het bespreekbaar maken van geldzorgen is een belangrijke maar lastige eerste stap om geldproblemen aan te pakken. Professionals en vrijwilligers van organisaties op het gebied van welzijn, zorg, onderwijs spelen hier een belangrijke rol in. Om financiële issues toch bespreekbaar te maken én een passende oplossing te vinden, kunnen zij vanaf vandaag gebruikmaken van de praktische toolbox ‘Geld enzo’. Met folders, filmpjes en formats. Wethouder Michiel Grauss overhandigt deze ochtend de eerste toolbox aan welzijnsorganisatie DOCK tijdens een inloopspreekuur waarin vrijwilligers en stagiaires (van Mbo- en Hbo-opleidingen) Rotterdammers helpen bij financiële vragen.

13.00-13.30 uur: kinderen bedenken oplossingen voor armoede
Albert Schweitzerschool, Baanweg 20
Kinderen uit groep 7-8 bespreken armoede en bedenken met elkaar oplossingen en maken hier een ontwerp van. Dit zijn de eerste van in totaal 10 klassen die de komende maanden aan de slag gaan met dit onderwerp. Wethouder Grauss gaat in gesprek met de kinderen en laat ook hier de toolbox ‘Geld enzo’ achter bij het personeel van de school.

16.00-17.30 uur: bezoek aan het Jeugdfonds Sport & Cultuur en stichting Meedoen
Huis van de Wijk Noordplein 12
Voor kinderen zijn er verschillende regelingen zodat zij ondanks een laag inkomen van hun ouders mee kunnen doen aan sport, cultuur en andere activiteiten zoals schoolreisjes en zwemles.
Tijdens dit bezoek laten de drie fondsen zien wat zij voor kinderen en gezinnen kunnen betekenen. Met kindertheater en om 16.30 uur een rondetafelgesprek met ouders, vrijwilligers en intermediairs van de fondsen.

19.00-19.30 uur: dinerbonnen voor Hoek van Holland
Villa On the Beach, Zeekant 55
Zo’n zestal horecaondernemers stellen voor de dag tegen de armoede in totaal zo’n 100 dinerbonnen beschikbaar voor inwoners van Hoek van Holland die het niet breed hebben. Het Wijkteam selecteert de mensen voor de dinercheque die ze kunnen gebruiken bij een van de restaurants in Hoek van Holland. Wethouder Grauss spreekt de initiatiefnemers van deze avond en zet ze in het zonnetje.

En verder:

Woensdag 16 oktober: bijeenkomst Warm Rotterdam
10.00-12.00 uur: Arminius, Museumpark 3
Warm Rotterdam lanceert haar programma en brengt ervaringsdeskundigen en politici samen om over de 50 euro challenge in gesprek te gaan. Wat doet armoede met mensen en met een stad? En wat hebben 45 raadsleden geleerd van de challenge: een week leven van 50 euro? Vers Beton presenteert de resultaten van de challenge. Wethouder Grauss neemt dit verslag in ontvangst.

Journalisten zijn van harte uitgenodigd om bij deze activiteiten aanwezig te zijn.