PERSUITNODIGING

Herdenkingsdag voor de Holocaust bij monument Levenslicht

Op 27 januari 2020 staan we in Rotterdam stil bij de slachtoffers van de Holocaust en de betekenis van 75 jaar vrijheid. Bij het tijdelijke monument Levenslicht van Daan Roosegaarde aan de Eva Cohen-Hartogkade spreken burgemeester Aboutaleb en oud-Statenlid en waterbouwer Ronald E. Waterman. U bent van harte uitgenodigd om bij de samenkomst aanwezig te zijn.

Programma 27 januari 2020

  • 18.30 uur - inloop bij het Lichtmonument aan de Eva Cohen-Hartogkade
  • 19.00 uur - samenkomst met toespraken van burgemeester Aboutaleb en Ronald E. Waterman (1934), die als kind Theresiënstadt overleefde. Samen met Rotterdamse kinderen leggen zij een steen bij het monument.

Levenslicht
Levenslicht is een lichtmonument van 104.000 'ademende' stenen. Deze stenen staan symbool voor de Joden, Roma en Sinti die slachtoffer werden van de Holocaust. Het licht staat enerzijds voor de leegte die deze slachtoffers hebben achterlaten en anderzijds voor hoop en de vrijheid waarin we nu leven. Het monument voor de Herdenkingsdag van de Holocaust is ontworpen door Studio Roosegaarde in opdracht van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Op 16 januari jl. is Levenslicht in zijn geheel gepresenteerd in Rotterdam. Daarna is het kunstwerk opgedeeld en verspreid over alle Nederlandse gemeenten waar slachtoffers van de concentratiekampen woonden. Ook Rotterdam heeft een deel van het lichtmonument, bestaande uit 600 stenen.

Tour
Na 27 januari maakt dit deel van het lichtmonument een tour langs verschillende Rotterdamse scholen als onderdeel van een lesprogramma over de Holocaust. In de meivakantie (27 april t/m 8 mei) is het in Bibliotheek Rotterdam aan de Hoogstraat te zien en later bij Verhalenhuis Belvédère op Katendrecht (datum volgt nog).